De bestelautoverzekering afsluiten, hoe pak je het aan?

Wanneer je om je heen kijkt zal je tot de vaststelling komen dat er op de openbare weg menig aantal bestelauto’s zijn terug te vinden. Het spreekt voor zich dat ook voor deze gemotoriseerde voertuigen geldt dat ze wettelijk verplicht ten minste over een WA-verzekering dienen te beschikken. De zogenaamde bestelautoverzekering is er één die op twee verschillende manieren kan worden afgesloten. We moeten op dit vlak namelijk een onderscheid maken tussen het particuliere en het zakelijke exemplaar. Ben jij ook van plan om over te gaan tot het kopen van een bestelauto en zou je graag meer te weten willen komen over dit type van verzekering? Dan kan je op deze pagina alle informatie terugvinden waar jij mogelijks naar op zoek bent.

Wat is een bestelautoverzekering?

Zoals de naam reeds aangeeft is de bestelautoverzekering een verzekering die je kan afsluiten voor het verzekeren van een bestelauto. Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangehaald is het daarbij voornamelijk van belang om rekening te houden met de manier waarop de auto gebruikt zal worden. Ben je van plan om ze gewoon te gebruiken als particulier voertuig? In dat geval spreekt het voor zich dat je ervoor kan kiezen om een gewone particuliere verzekering af te sluiten. Een compleet ander verhaal wordt het echter wanneer je van plan bent om de bestelauto in te gaan zetten voor het uitvoeren van zakelijke ritten. Dan moet je ze namelijk zakelijk verzekeren. 

De bestelautoverzekering is in de basis natuurlijk een gewone autoverzekering. Dit betekent in eerste instantie dat je verplicht bent om minstens een WA-verzekering af te sluiten. Dit ongeacht de manier waarop de bestelauto zal worden gebruikt. Middels deze eenvoudige verzekering is het uitsluitend mogelijk om een dekking te voorzien voor schade die je aanricht aan derden. Wil je graag ook de schade aan je eigen bestelauto verzekert zien worden? Dan zal je moeten kiezen voor één van de meer uitgebreide bestelautoverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. 

Wat valt er allemaal onder zakelijk gebruik van een bestelauto?

De bestelautoverzekering kan dus zoals je reeds hebt kunnen lezen zowel zakelijk als particulier worden afgesloten. Het is zeer belangrijk om hier rekening mee te houden. Indien je er namelijk voor zou kiezen om een particulier exemplaar af te sluiten zou je tot de conclusie komen dat ritten die voor zakelijke doeleinden worden uitgevoerd niet worden verzekert in de particuliere polis. Het gaat hierbij dan onder meer om de volgende soorten ritten:

  • Koeriersdiensten;
  • Het vervoeren van goederen; 
  • Betaald personenvervoer; 
  • Een rijschool; 
  • Een garage of leasingbedrijf;

Ben je van plan om met jouw bestelauto één of meerdere van de hierboven aangehaalde ritten uit te voeren? Dan zal je tot de conclusie komen dat het altijd een absolute vereiste is om te kiezen voor een bestelautoverzekering welke wordt afgesloten voor zakelijk gebruik. Anders zou je in bepaalde situaties zomaar eens voor vervelende verrassingen kunnen komen te staan.

Op welke manieren kan je een bestelautoverzekering afsluiten?

De bestelautoverzekering is in de basis zoals reeds aangegeven eerder op deze pagina een gewone autoverzekering. Dat zorgt ervoor dat je ze in tal van verschillende vormen kan afsluiten. De meest eenvoudige en tevens ook de meest voordelige optie is de zogenaamde WA-verzekering. Het betreft hier een verzekering waarbij je bent verzekerd van de wettelijk verplichte dekking. Bovendien kan ze worden afgesloten tegen een zeer beperkte premie wat ervoor zorgt dat ze voor elke onderneming (of voor elke particulier) financieel toegankelijk is. Wil je liever niet alleen maar kunnen rekenen op een dekking van schade veroorzaakt door je bestelauto aan derden? In dat geval is het mogelijks toch een beter idee om te kiezen voor één van de meer uitgebreide opties. 

De WA+ beperkt casco bestelautoverzekering is een verzekering die je boven op de WA-dekking voorziet van heel wat extra dekkingen. Zo is niet alleen schade als gevolg van een aanrijding met een wild dier verzekert, daarnaast kan je ook rekenen op een dekking van schade die is ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld een brand. Ontstaat er glasschade aan je voertuig waaronder bijvoorbeeld ook een sterretje in de voorruit? Dan zal je kunnen vaststellen dat ook dergelijke schade kan worden verzekert. Alleen een dekking voor zelf veroorzaakte schade is niet voorhanden. Wanneer je ook hier op wil kunnen rekenen moet je een all risk bestelautoverzekering afsluiten. 

De premie drukken van je bestelautoverzekering? Hou rekening met deze tips!

De premie die je zal moeten betalen voor jouw bestelautoverzekering zal in de praktijk altijd worden beïnvloed door een aantal niet onbelangrijke factoren. In eerste instantie speelt uiteraard het type verzekering een niet onbelangrijke rol. Dat is echter niet alles. Wat namelijk verder ook te denken van het vermogen van de bestelauto evenals de manier waarop ze in de praktijk zal worden gebruikt? Ondanks het feit dat de premie van deze verzekering vrij hoog kan oplopen bestaan er gelukkig ook verschillende manieren om ze te kunnen drukken. Benieuwd om welke manieren het hierbij gaat? Dan is verder blijven lezen absoluut altijd de moeite waard!

De bestelautoverzekering vergelijken is altijd een must 

Wil je kunnen rekenen op de meest interessante verzekeringspremie voor je bestelautoverzekering? Dan zal je tot de conclusie komen dat een vergelijking uitvoeren altijd de moeite waard is. Enkel en alleen wanneer je een dergelijke vergelijking uitvoert zal je namelijk in de praktijk kunnen vaststellen welke verzekeraar je de mogelijkheid biedt om de meest interessant geprijsde verzekering af te sluiten. Het spreekt voor zich dat dit zeker de moeite waard kan zijn. Een goede vergelijking kan je zowel op korte als op lange termijn helpen om je vaste kosten gevoelig te drukken. 

Let op het eigen risico van je verzekering

Naast bovenstaande kan ook het eigen risico dat is verbonden aan je bestelautoverzekering je helpen om te besparen op de premie. Natuurlijk is het niet meer dan logisch dat mensen in eerste instantie vooral graag willen kunnen rekenen op een zo laag mogelijk eigen risico. Toch kan deze iets verhogen eveneens interessant zijn. Op deze manier wordt het risico voor de verzekeraar namelijk deels ingeperkt wat als gevolg heeft dat hij ook een lagere premie kan hanteren. In het bijzonder voor de voorzichtige chauffeurs van bestelauto’s spreekt het voor zich dat er op deze manier zowel op korte als op lange termijn een behoorlijke besparing kan worden gerealiseerd.

Wanneer je om je heen kijkt zal je tot de vaststelling komen dat er op de openbare weg menig aantal bestelauto’s zijn terug te vinden. Het spreekt voor zich dat ook voor deze gemotoriseerde voertuigen geldt dat ze wettelijk verplicht ten minste over een WA-verzekering dienen te beschikken. De zogenaamde bestelautoverzekering is er één die…

Wanneer je om je heen kijkt zal je tot de vaststelling komen dat er op de openbare weg menig aantal bestelauto’s zijn terug te vinden. Het spreekt voor zich dat ook voor deze gemotoriseerde voertuigen geldt dat ze wettelijk verplicht ten minste over een WA-verzekering dienen te beschikken. De zogenaamde bestelautoverzekering is er één die…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *