LIfestyle veranderingen voor herstel van verslaving
- by Maarten van Hout
- 129
Het herstellen van een verslaving is een complex proces dat meer omvat dan alleen maar stoppen met het gebruiken van middelen, of een bepaald gedrag. Een belangrijk onderdeel van een succesvol herstel is je leven veranderen. Met positieve aanpassingen aan je lifestyle help je jezelf om de verslaving te lijf te gaan. Deze veranderingen spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van het herstel. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat je niet zomaar terug zal vallen. We geven je graag een aantal tips voor manieren waarop je aan het herstel van je verslaving kan werken. Uiteraard is contact opnemen met een gespecialiseerde kliniek als Recovery Mental Healthcare hierbij een goede eerste stap.
Denk aan je voeding en gezondheid
Je wil aan je mentale en fysieke gezondheid werken? Een gebalanceerd dieet is dan een belangrijk onderdeel hiervan. Tijdens een verslaving raakt het lichaam vaak ondervoed, of krijgt het niet de juiste voedingsstoffen binnen. Het is dan belangrijk om jezelf te focussen op gezonde voeding, zodat je lichaam kan herstellen en sterker wordt. Denk hierbij dan vooral aan voedingsstoffen die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Deze helpen om je immuunsysteem te versterken en je geest helder te houden. We geven je graag drie tips om waarmee jij een gezonde start aan je nieuwe dieet geeft:
- Eet veel verse groenten en fruit. Deze zijn namelijk rijk aan essentiële vitaminen en mineralen.
- Kies voor volkorenproducten. Voedingsmiddelen als volkorenbrood, bruine rijst en havermout geven je lichaam langdurig energie.
- Drink altijd genoeg water. Dit is namelijk essentieel voor al je lichaamsfuncties.
Beweeg regelmatig
Lichaamsbeweging biedt talloze voordelen voor zowel lichaam als geest. Zo helpt het bij het verbeteren van je stemming, draagt het eraan bij dat stress en angst verminderen en bevordert het je nachtrust. Bovendien kan regelmatig bewegen helpen om de fysieke schade die door een verslaving is veroorzaakt, weer te herstellen. Het is dan om te beginnen belangrijk om een activiteit te vinden die je leuk vindt. Ga niet 50 kilometer fietsen als je dat niet leuk vindt, alleen maar omdat je denkt dat het moet. Je kan ook denken aan bijvoorbeeld zwemmen, wandelen of yoga, er is keuze genoeg. Let er wel goed op dat je jezelf realistische doelen stelt. Begin klein en bouw het dan langzaam maar zeker op. Het kan hierbij helpen om een buddy te zoeken om samen mee te sporten. Dat is niet alleen een extra motivatie om door te zetten, maar maakt het ook gelijk een stuk leuker.
Maak een einde aan stress
Stress is een trigger voor verslaving en kan ook bijdragen aan een terugval. Het is daarom goed om te leren omgaan met stress. Je kan hiervoor meerdere verschillende technieken gebruiken. Deze helpen je om de stress te beheren en te verminderen. Denk daarbij onder andere aan mindfulness en meditatie. Deze technieken helpen je om in het moment te leven en negatieve gedachten los te laten. Ademhalingsoefeningen ondersteunen daarbij. Zo kan diepe ademhaling bijvoorbeeld helpen je zenuwstelsel te kalmeren. Genoeg slaap is ook een manier om stress te lijf te gaan. En zoek een leuke hobby of andere manier om te ontspannen, als je genoeg hebt van de stress die je leven moeilijker maakt.
Zoek sociale ondersteuning
Sterke sociale banden helpen om je er weer bovenop te krijgen, maar ook om je er bovenop te houden. Steun van familie, vrienden en steungroepen kan een groot verschil maken. Het gevoel van verbondenheid en begrip kan motiverend werken en je tijdens moeilijke momenten helpen het vol te houden. Je kan praten met familie of vrienden, of als je dit moeilijk vindt kan je jezelf ook aansluiten bij een steungroep. Professionele hulp is daarbij de beste vorm van ondersteuning. Zo is bijvoorbeeld avondbehandeling bij verslaving mogelijk. Hier heb je niet alleen de steun van professionals, maar ook van lotgenoten.
Goede nazorg is heel belangrijk
Nazorg is ook een belangrijk element van een herstel. Het omvat voortdurende ondersteuning en behandeling. Het helpt om de gemaakte vooruitgang te behouden en een terugval te voorkomen. Je kan hiervoor bijvoorbeeld regelmatig contact opnemen met je counselor of therapeut. Deze kunnen zien of alles goed met je gaat, of dat je het risico loopt op terugval. Het is ook goed om regelmatig jezelf te onderwerpen aan een gezondheidscontrole. Zo houd je in de gaten of alles wel goed met je gaat.
Het herstellen van een verslaving is een complex proces dat meer omvat dan alleen maar stoppen met het gebruiken van middelen, of een bepaald gedrag. Een belangrijk onderdeel van een succesvol herstel is je leven veranderen. Met positieve aanpassingen aan je lifestyle help je jezelf om de verslaving te lijf te gaan. Deze veranderingen spelen…
Het herstellen van een verslaving is een complex proces dat meer omvat dan alleen maar stoppen met het gebruiken van middelen, of een bepaald gedrag. Een belangrijk onderdeel van een succesvol herstel is je leven veranderen. Met positieve aanpassingen aan je lifestyle help je jezelf om de verslaving te lijf te gaan. Deze veranderingen spelen…