Wat is een winterdip en wat doe je ertegen?

Mensen die dol zijn op de zomer én mensen die gek zijn op de winter: je hebt ze allebei. Toch hebben de zonaanbidders onder ons vaak erg veel moeite met de winter. Een paar dagen sneeuw met kerst is nog oké, maar die lange, donkere wintermaanden… Het lijkt wel of er geen einde aan komt. Je verlangt zo extreem naar dat heerlijke weer in Ibiza. Niet vreemd dus, dat sommige mensen last hebben van een winterdip.

Wat is een winterdip?

Het woord zegt het al: je zit in een dip. Een dip die begint als de winter van start gaat en een dip die vaak vanzelf ook weer overgaat. Een winterdip kan jaarlijks terugkeren. Over het algemeen kun je stellen dat je vooral last hebt van een slecht humeur, veroorzaakt door de donkere en korte dagen. Mensen die last hebben van een winterdip merken dit vaak aan vermoeidheid, slecht slapen of juist te veel slapen. Ze hebben vaak weinig behoefte aan sociale contacten en sluiten zichzelf het liefste op. Onder een dekentje op de bank bijvoorbeeld. Ook kan het voorkomen dat je weinig eetlust hebt óf juist heel veel gaat eten. Uiteenlopende symptomen dus, die voor iedereen anders kunnen zijn.

Wat doe je tegen een winterdip?

Overal komt een einde aan. Oók aan de winterperiode! Voordat je het weet zit je weer op een heerlijk Ibiza strand. Maar om eerst die gure winter zo goed mogelijk door te komen, geven je wat tips:

  • Licht is belangrijk. Doordat de dagen korter zijn, maken sommige mensen automatisch meer melatonine aan. Hierdoor kun je je slaperig voelen. Maar laat je hier niet door leiden. Gooi de gordijnen open, schakel de lichten aan, zoek het zonnetje buiten op. Wedden dat jij jezelf automatisch fitter zult voelen.
  • Zorg dat je blijft bewegen. Door middel van beweging maakt je lichaam het gelukshormoon endorfine aan. Een hormoon dat we in de winter juist extra hard nodig hebben. Dit hoeft echt geen hele work-out te zijn. Op je fiets naar het werk of een korte wandeling is vaak al voldoende.
  • Krijg genoeg vitamines binnen. Vitamine D bijvoorbeeld, want doordat de zon een stuk minder schijnt dan in de zomer, krijg je deze vitamines automatisch minder binnen. Zoek uit welke vitamines waarin zitten en eet de juiste producten. Zorg er ook voor dat je voldoende groenten en fruit binnenkrijgt.

Mensen die dol zijn op de zomer én mensen die gek zijn op de winter: je hebt ze allebei. Toch hebben de zonaanbidders onder ons vaak erg veel moeite met de winter. Een paar dagen sneeuw met kerst is nog oké, maar die lange, donkere wintermaanden… Het lijkt wel of er geen einde aan komt.…

Mensen die dol zijn op de zomer én mensen die gek zijn op de winter: je hebt ze allebei. Toch hebben de zonaanbidders onder ons vaak erg veel moeite met de winter. Een paar dagen sneeuw met kerst is nog oké, maar die lange, donkere wintermaanden… Het lijkt wel of er geen einde aan komt.…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *